Munkkiluostarissa
munkit istuivat suuressa salissa ja kopioivat pyhiä kirjoituksia,
päivästä toiseen ja vuosi toisensa jälkeen.
Luostariin
saapui uusi, tavallista uteliaampi ja tiedonhaluisempi munkki.
Hän
totesi, että munkit ovat kopioineet ja kopioineet vuosisatoja
toisten munkkien
aiemmin kopioimia tekstejä eikä alkuperäisiä ollut enää
käytettävissä.
Hän
kysyi apotilta josko alkuperäisiä kuitenkin jostain vielä
löytyisi. Apotti vei hänet kellariin suureen holviin ja jätti
munkin tutkimaan alkuperäisiä pyhiä kirjoituksia.
Tuntien
kuluttua iltahämärissä apotti palasi hakemaan munkkia pois ja
tapasi tämän
itkemästä ja hakkaamasta päätään seinään.
Apotti
tiedusteli mikä hätänä, johon munkki vastasi: “Saakelin
tunarit! Se
on CELEBRATE eikä CELIBATE!!”
Toisin sanoen vuorossa elokuva The Name of the Rose
Yhdistävä tekijä Ron Perlman (kyllä, jälleen)
Mäpä oon tämän jo kattonu, lällällää. Arvostelua silti panttaan todnäk. niin kauan, että en muista mistä koko hommassa oli kyse.
VastaaPoistaKyllä oli jälleen loistava leffavalinta. Kolmas kerta, kun tämän katsoin, mutta edellisestä kerrasta on yli neljä vuotta. Vielä jos joku päivä jaksaisin lukea tämän raskaan, paksun ja listoja täynnä olevan kirjan loppuun :)
VastaaPoistaElokuvassa oli paljon hyviä näyttelijöitä. Apotin, Williamin (Connery) sekä Salvatoren (Perlman) vedot jäivät parhaiten mieleen. Mutta olipa kaikki sivuhenkilöt ja ylipäätään henkilöhahmot erittäin mielenkiintoisia ja erikoisia. Luostarissa ei tainnut olla yhtään tylsää hahmoa - joko munkit sai minulta pisteitä lennokkaasta hiusmuodista tai sitten heidän vääntyneistä persoonistaan.
Muutenkin elokuvassa nousi loistavan inhottavasti esille aikaan kuuluva eriarvoisuus ja kirkon tärkeys. Samaan aikaan kun tavan ihmiset tekevät mitä vain saadakseen edes pientä syömistä, luostarin sisällä väitellään tärkeistä asioista.
Elokuvasta ei mitään pahaa sanottavaa. Aivan loistava pätkä!
Annankin elokuvalle täydet 5 pitkää sormikynttä.
Ja kun oli taas hyvä. Viimeksi tämän katsoin muutama vuosi sitten. Sama tunnelma oli jälleen läsnä - painostava ja kirkollisen kieroutunut. Tuohon aikaan ei olisi ollut lystiä olla nuori poika puolikaljujen setien joukossa. Tuskin olisi nykyaikanakaan. Tunnelma elokuvassa on alusta loppuun saakka tiivis. Hahmot ovat erittäin mielenkiintoisia ja uskottaviakin. Oma suosikkini William of Baskervillen ohella oli Bernardo Gui, jonka käskystä useampi rovio roihahti.
VastaaPoistaNuori Christian Slater veti uskottavasti oppipojan roolin. Mielestäni hänen paras suorituksensa valkokankaalla. S. Connery oli loistava tutkijan roolissaan ja Ron Perlman esitti pyhää yksinkertaisuutta hienosti.
Olen oppinut ymmärtämään, että Umberto Econ Ruusun nimi olisi haastava kirja. Jo toistamiseen tämän nähtyäni haluaisin tarttua teokseen. Ehkä sitten ensi kerralla.
Annan neljä ja puoli tähteä
Ps. Ehdotan ylimääräistä pistettä sille, joka osaa yhdistää eräänkin elokuvassa esiintyvän vuoropuhelun ruotsalaisen black metal -yhtyeen kipaleeseen.
Ihan täysin uusi tuttavuus mulle. Toisaalta eipä haittaa vaikken ole leffaa ennen nähnytkään. Edelliseen leffaan verrattuna tämä nostatti tunteita, joten siksipä se saakoon 3 mustaa kieltä.
VastaaPoistaI am... inspired by the DEVVVVILLL! Lucifer! I summon you!
VastaaPoistaNyt joulukiireiden jälkeen on vasta aikaa kirjoittaa tämä arvostelu, vaikka elokuva katsottiinkin jo ennen joulua.
Syy, miksi saimme katsottua elokuvan vasta lähellä joulua on se, että päätin tuon kirjan lukea ensin. Se kun on ollut hyllyssä jo pidemmän aikaa. Se ei välttämättä elokuvan katsomisen kannalta ollut paras ratkaisu, sillä kuten lähes aina, oli kirja paljon parempi.
Kyllä elokuva silti hyvä oli. Aika lailla oli käsikirjoitusta muutettu romaaniin nähden, joten kaikkia tapahtumia ei tiennyt etukäteen.
Elokuvassa parasta olivat miljöö ja lavasteet. Luostarin jännittynyt, salaisuuksia ja syntiä täynnä oleva ilmapiiri oli onnistuttu luomaan hienosti. Näyttelijä suoritukset oli onnistuneita. Sean Connery sopi täydellisesti William of Baskervillen rooliin. 16-vuotias Christian Slater tekee myös hyvän työn nuorena Adsona. Myös meille jo hyvin tutun Ron Perlmanin suoritus erittäin hurmaavana Salvatorena on onnistunut.
Tähtiä elokuva olisi luultavasti saanut hieman enemmän, ellen olisi tuota kirjaa lukenut ensin.
Hanna-Mari: *** 1/2
Juha: *** 1/2
Ps. Tuo Mikan mainitsema kipalehan on Mardukin With Satan And Victorious Weapons
Aika synkän näköistä oli elämä tuohon aikaan. Ihmiset myös vaikuttivat kaikki vahvasti jäleenjääneiltä tai sisäsiittoisilta.
VastaaPoistaHieno kuvaus kylläkin munkkielämästä.
Sean Connery ja Christian Slater toimivat hyvin tässä tutkivana parivaljakkona.
Se pullea munkki joka tapettiin oli varsin ikävä. Ron esitti aika ällöttävän mielenkiintoisen roolin.
Ei nyt ollut mikään maailman kohauttavin kokemus, jahka ei huonoinkaan.
Annan 2 ja puoli tähteä.