maanantai 4. maaliskuuta 2013

Hirttäkää heidät!




Neljäs kierros alkakoon!

Parin komedian jälkeen ajattelin valita jotain muuta, mutta Nothing but troublen castista se ei ollut ihan helppoa. Niinpä yhdistäväksi tekijäksi valikoitui herra nimeltä John Wesley. En muista missä hän oli edellisessä elokuvassa, eikä tässäkään taida aivan päätähtien joukossa olla. Yhtä kaikki, molemissa pätkissä mies näkyy ja sehän riittää...

Tämän kierroksen valintamme on siis Hirttäkää heidät! (Hang 'Em High) vuodelta 1968.
Suurin syy elokuvan valintaan on se, että länkkäreitä ei vielä ole yhtään blogiimme mahtunut, joten tämä suuri vääryys tuli korjata viimeistään tässä vaiheessa. 
Toinen syy on se, että yhtään Clintin elokuvaa ei vielä ole blogiimme mahtunut, joten tämäkin suuri vääryys tuli korjata viimeistään tässä vaiheessa.

Hirttäkää heidät! on merkittävä elokuva siinä mielessä, että se on Eastwoodin ensimmäinen elokuva Amerikoissa Sergio Leonen Italiassa tuottaman dollaritrilogian jälkeen . Samalla se on myös Malpaso Productionsin (Clint Eastwoodin tuotantoyhtiö, joka on sittemmin tuottanut kaikki miehen elokuvat) ensimmäinen elokuva. Elokuva on kuvattu pienellä budjetilla, mutta teki sen verran mukavasti voittoa, että sekä Malpaso että Clint alkoivat menestyä ja loppu onkin loistavaa elokuvahistoriaa.

Hyviä Hirttäjäisiä!



16 kommenttia:

  1. Jee, kiva päästä vahtaamaan länkkäriä. Viime vuonna pidettiin Mikan kanssa länkkäriviikko, mutta tätä emme katsoneet.

    VastaaPoista
  2. Voi jehuna, taas semmoinen leffa, joka on pakko saada osaksi omaa kokoelmaa. Ja eihän tätä paikselle googlettamisella löytynyt kotimaasta. Onneksi play.com auttaa tässäkin :) Muutama vuosi (lue: ~10) on mennyt siitä kun tämän olen viimeksi katsonut.

    VastaaPoista
  3. Heheh..tässäki on kyseessä Hang 'em High http://img2.timeinc.net/people/i/2006/startracks/061211/nicollette_sheridan.jpg

    VastaaPoista
  4. Hähää... minäpäs sain oman kopioni tästä leffasta tänään postin kautta.

    VastaaPoista
  5. Muistutuksena, että ei kannata lukea arviota mikäli et halua tietää yhtään elokuvan tapahtumista/juonesta.

    Hirttäjäisiä riitti ja niistä oli tehty kunnon markkinatapahtumat. Elokuva ei millään muotoa ollut paras länkkäri, jonka olen katsonut, mutta mielenkiinnolla vahtasin mitä tulee tapahtumaan. Elokuva yllätti minut useamman kerran, sillä ajatuksissani oletin tulevia tapahtumia. Muun muassa 9 miehen jahtaaminen ei tapahtunut kuten kuvittelin, kahden nuoren pojan kohtalo ei päätynyt siten kuin ajattelin ja viimeisillä minuuteilla Marshal toimi toisin kuin halusin. Tietyllä tavalla on positiivista ettei elokuva etenekään kuten kuvittelisi, etenkin kun nykyiset elokuvat ovat välillä liiankin ennalta-arvattavia.

    Palataan arvioon. Musiikki miellytti korviani, Clint silmiäni ja juonessa oli loistavat lähtökohdat erittäin hyvälle kerronnalle. Pari asiaa olisin tehnyt toisin - muutamien kohtausten leikkaukset ja siirtymät olivat toteutettu oudosti, jonka vuoksi jäi vaikutelma että jotain uupui. Ehkä elokuvassa olisi voinut olla vähemmän pahiksia tai muita henkilöitä, jotta oleellisiin henkilöihin syventyminen olisi onnistunut paremmin. Nyt osa tapahtumista söi aikaa perusjuonelta, länkkärit kun toimivat niiden ollessa tarpeeksi selkeitä sekä päähenkilön päämäärän ja motiivin ollessa kristallin kirkkaita. Tällä kertaa mielestäni nämä seikat jäivät hieman sameaksi.

    Elokuvasta annan kolme laukausta, mutta kun herra Eastwood on vain niin pirun komea ja karsimaattinen -huokaus - annan 3,5 pistettä.

    VastaaPoista
  6. Heps,

    älä lue jos et ole katsonut vielä!

    länkkärit ovat yleensä hyvin simppeleitä juoneltaan. Hyvis niputtaa pahikset ja saa uhkean, mutta viattoman mimmin itselleen. Vaihtoehtoisesti hyvis ratsastaa yksinäisenä tasangolla elokuvan lopputekstien lävähdellessä ruutuun. Niin kuin Minttu kirjoitti, tässä juoni oli vähemmän arvattava kuin yleensä. Tämän pitäisi olla hyvä juttu, mutta jotenkin nyt tuntui, että elokuva oli kehnosti kasattu ja tämä kyllä vei terää juonelta. Välillä tuntui, että katsomamme versio olisi ollut joku editor's cut, josta olisi poistettu 20 minuuttia, jotta nauhaa säästyisi seuraavaan projektiin.

    Vaikka oli hyvä, että kaikki ei mennyt niin kuin katsoja olisi toivonut, olisin silti mieluusti antanut nuorille pojille mahdollisuuden kasvaa oman tilan omistajiksi. Clint olisi voinut ampua köydet poikki ratsailta käsin. Toimihan se kaksi vuotta aiemmin kuvatussa klassikossakin :)

    Koska en mitään omaa osaa keksiä sanottavaksi, lainaan Mindeä vielä sen verran, että musiikki oli toimivaa. Sitä olisi saanut olla enemmän.

    Tämä oli jokseenkin huono länkkäri, ehdottomasti huonoimpia Clintiltä. Tästä hyvästä hirressä roikkuu 2 ja puoli tähteä.

    VastaaPoista
  7. Nyt on hirttäjäiset pidetty täälläkin ja hyväthän ne olivat.

    Ensinnäkinkin voi heti sanoa, että harvianiesen hieno ja vahva alkukohtaus elokuvalla.
    Olisi sen jälkeen todella voinut kuvitella, että Clint olisi tyypillisellä miesilmannimeä-hahmolla lähtenyt yksi kerralla ampumaan lynkkausporukan viimeiseen mieheen, mutta eri reittiä mentiin ja se oli piristävää se.
    Muutenkaan, kuten jo Kivalterilaisetkin kommentoivat, ei juonessa menty sitä
    tavallisinta polkua.

    Hirttäjäiskarkelot olivat elokuvan hienoimpia kohtauksia kaikessa sairaudessaan. Aika lähelle tuollaisiahan ne taisivat oikeastikin olla. Tervettä viihdettä kansalle.

    Hanna-Mari antaa tähdet jo alun vasikan pelastamisesta ja komeista maisemista.

    Vaikka ei todellakaan ollut paras länkkäri, niin kaikin puolin kelpo pätkä.

    Juha: *** 1/2
    Hanna-Mari: *** 1/2

    Ps. Taidan pelata hieman Red Dead Redemptionia tämän päälle.

    VastaaPoista
  8. Pitäisi muutes taas muuttaa sääntöjä. Käskynhaltijakaan ei enää erota meitä.

    VastaaPoista
  9. Säännöt on taas päivitetty...meinasin antaa nimeksenne 'maahiset', mutta Mika heitti teille nimen. Saatte kiittää häntä siitä :)

    VastaaPoista
  10. No sillälailla.
    Odotukset eivät olleet korkealla ja pienoinen yllätys oli, kun leffa paikoitellen olikin ihan suht kelpo.
    Juoni oli suht ok,mutta ei siitä kyllä mitään ihmeitä saatu rakennettua.
    Näyttelijät oli suurin osa huonompia kuin minä aikanan Kristiinankaupungin harrastelijateatterissa. Clint oli kyllä hyvä. Toki näytteli samalla vähäeleisellä tavalla kuin kaikissa muissakin rooleissaan. Sopii tosin hänelle.
    Oli tuo hirttotouhu aikanaan aika hurjaa.
    Parhaita kohtia oli ehdottomasti lopussa kun se vahna herra talossa yritti ammuskella Clintiä. Sen hampaat oli pelottavat.
    Tunnelma oli myös ihan ok.
    Se blondi taisi olla joku ruottalainen friidu käsittääkseni. Kaikkialla niitäkin on jo tuohon aikaan ollut.

    Annan elokuvalle 2 tähteä.

    VastaaPoista
  11. Timanttirakki kunnioittaa tuota kuukauden aikarajaa :D Pelkäsin jo, että isoveljet ovat unohtaneet katsoa tämän pätkän, mutta hyvä hyvä.
    Katsoin muuti yks päivä teemalta Hitchcockin elokuvaa Under Capricorn (1949), jossa pääosassa oli myöskin ruotsalainen likka. Eli ovat joo ehtineet joka paikkaan nuo naapurilikat :D

    VastaaPoista
  12. Suosittelen teille Clintin ystäville tänään tulevaa kolmosen elokuvaa The Beguiled (suomeksi jälleen hienosti käännetty Korpraali McB) Yksi Clintin ja Don Siegelin yhteistyön loistavista hedelmistä. Hieman erilainen Clintin pätkä.

    VastaaPoista
  13. Mika äläpäs hätäile, vai eikö mun kommentit olekaan toivottuja? Ihan sama tässä ne tulee ;)

    +0,5 Clint
    +0,5 yksi mun suosikkilänkkäreistä nuorempana, oli mun mielestä jopa kovempi kuin hyvät, pahat ja rumat
    +0,5 pappi johtamassa yhteislaulua hirttähäisissä
    +0,5 Clint on äijä
    -0,5 liian vähän äksöniä ja liian hidastempoinen, tähän aamuun

    Bonus ärsytys/ihmetys: DVD kotelossa oli hieno K18 ympyrä, syynä oli "Contains strong violance", mä olin 10/11 kun tämän näin ekan kerran :D

    Mirva: 4
    Jukka: 3,5

    Lopuksi komppaan Mikaa... uutta leffaa kiitos.

    VastaaPoista
  14. :D aika hyvät nuo perusteet -> Clint on äijä :D olen siis samaa mieltä.

    VastaaPoista